I torsdags lanserade vi fjärrvärmens lokala miljövärden, en enhetlig metod för bostadsorganisationerna och fjärrvärmebranschen att beräkna miljöpåverkan av uppvärmning och tappvarmvatten i fjärrvärmevärmda fastigheter. Resultaten visar, återigen, hur resurseffektiv fjärrvärmen är: av 1 MW blir det 3 MW. Det låter som ett rejält räknefel, men så är det inte, utan det vackra i det hela kan stavas till spillvärme, överskottsenergi och avfall. Med andra ord: fjärrvärmen är energieffektiv, sparar jordens resurser och är alltså är bra och beundransvärt. Så det borde vara stående ovationer och stora rubriker i alla tidningar.
Men nej - så är inte fallet. I stället för att lyckas med verklig energieffektivisering kommer det fram massor med tekniklösningar för att spara kilowattimmar: det finns de som stänger av fjärrvärmen, installerar värmepump och anser att saken är fixad. "Vi spar energi - se vad vi har minskat antalet kilowattimmar¨." Boverkets byggregler för nybyggnation som träder i kraft vid årsskiftet, gör inte saken lättare - tvärtom. Du kan läsa mer om detta i en artikel på Second Opinion som jag skrivit.
Jag känner stor frustration. Varför finns det inte en enda journalist som tar sig an utmaningen att förklara hur allt hänger ihop? Hon/han skulle klockrent vinna Stora Journalistpriset! Åtminstone om jag satt i juryn. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar