fredag 27 februari 2015

Det är i Kina det händer

Det är helt uppenbart att det är i Kina det händer. Efter att jag och vår styrelse har varit på studieresa till världens största fjärrvärmeland är jag övertygad om just det, även när det gäller fjärrvärme.

I Kina växer fjärrvärmen snabbt. Idag har 100 miljoner kineser fjärrvärme och man tror på en snabb ökning. I Peking, där vi var, finns det ca 1 500 små privata värmebolag och ett stort statligt/kommunalt värmebolag, Beijing District Heating Group, som vi besökte under en av dagarna.


Jag gör en presentation för Beijing District Heating Group
Något som skiljer Pekings fjärrvärme från Stockholm är att fjärrvärmen endast används fyra månader per år. Vill man ha varmvatten så får man värma det i respektive lägenhet med antingen gas eller elektricitet. Värmen inomhus på de platser vi besökte tydde på att det troligen är på eller av som gäller. Men de tekniska systemen uppgraderas i en rasande hastighet så detta kommer säkert att ha ändras inom kort. Inte minst om myndigheterna går vidare med sina planer på att öppna upp värmemarknaden för kommersiella investeringar som får tävla mot de befintliga aktörerna.

Luftföroreningarna ett stort och påtagligt problem i Peking. Situationen hotar både tillväxt och stabiliteten i landet, så frågan är högt på agendan för den kinesiska regeringen, inte bara som en miljöfråga. Och om regeringen bestämt sig så händer det snabbt. Inom tre år ska Beijing Heat Group nämligen byta ut all kol mot gas. Ett gigantisk projekt med många positiva konsekvenser.

Det som kanske ändå gjorde mest intryck var det vi fick veta om utvecklingen inom mätarområdet. Fram till idag betalar Pekingborna för sin värme baserat på bostadsyta. Men nu ställer myndigheterna krav på att debitering ska baseras på faktiskt förbrukning - då är det många mätare som ska installeras.

Över 1 miljon mätare ska installeras bara i Peking under de närmaste åren, enligt våra värdar. Det kommer att driva en snabb teknikutveckling. Och de otroligt innovativa och entreprenöriella mätarföretag vi träffade i Peking underströk att de verkligen är på spåret. Det kommer säkert leda till billigare mätare även i Sverige framöver. Den härliga stämningen på dessa ingenjörsföretag att inget är omöjligt, att allt kan lösas med rätt innovation, var en känsla jag bär med mig hem till vårt något mer problemorienterade diskussionsklimat i Sverige och EU.


Svensk Fjärrvärmes styrelse på besök hos HaiLin Energy Technology Inc, som tillverkar
och utvecklar komponenter och system för intelligent styrning av fastigheter.

I Kina går utvecklingen verkligen snabbt och det finns nog en hel del vi kan lära av dem. Men jag bär också med mig tankar om vad vi i Sverige kan göra för att dra nytta av all den kunskap vi har om fjärrvärme och energisystem som vi borde dela med oss mer av.

Om du vill läsa mer om styrelsens studieresa till Peking hittar du deras reseberättelse här.

Om du vill läsa mer om fjärrvärme i Kina, kan du läsa slutrapportern av Fjärrsyns Kina-studie, gjord av Sven Werner och Mei Gong, Högskolan i Halmstad. Du hittar den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar