tisdag 22 oktober 2013

Energifrågan i världen

Är precis hemkommen från en omtumlande konferens om energi i världen. Runt 7000 energiintresserade från alla världens hörn hade samlats i Daegu i Sydkorea för att prata om framtiden. Det var en verklig ögonöppnare att se hur mycket samtalet i Sverige skiljer sig från det som förs i övriga världen. Själv var jag en rätt udda deltagare som europé, kvinna, under fyrtio och med klimatfrågan högst på agendan. Om man lyssnade till det som sades av de många hundra föredragshållarna var det viktigaste att vi äntligen har hittat så mycket fossila bränslen att det kan räcka hur länge som helst och till alla som vill ha.

Inför kongressen hade organisatören World Energy Council,  där Svensk Fjärrvärme är en av medlemmarna, tagit fram scenarier för framtiden. Arbetet hade lett till  ett antal nedslående uttalanden om vad man kan se i framtiden. Efter veckan i Daegu måste jag dessvärre instämma i de flesta utsagor. De fossila bränslena i form av kol, olja och gas kommer inte att ta slut än på många hundratals år, marknaden kommer inte att lösa alla problem, det kommer vara svårt att få tag i kapital för alla nödvändiga investeringar i energisektorn och vi kommer inte att kunna undvika att uppvärmningen av jorden överstiger 2 grader. Det här är tuffa budskap till alla dem som tror att det kommer att lösa sig av sig självt, så är det alltså inte.

Besöket i Daegu och mötet med tungviktarna i världens energibransch visade också att det troligen inte är dessa konservativa herrar som kommer att stå för lösningarna. Det är en viktig ögonöppnare för oss i energibranschen som vill arbeta för en förändring. Visserligen berättade ordföranden för världens största energibolag, State Grid China om kraftfulla satsningar på förnybart och utbyggnad av högspänningsledningar. Och från Algeriet berättades om mål att 40 procent av energiförsörjningen skulle komma från sol redan 2030.

Trots de dystra förutsägelserna fick jag en känsla av att verkligheten kommer att påverkas stort av andra agendor. Det ställer ännu högre krav på att vi i Europa, och lilla Sverige, fortsätter vår omställning och visar att det finns andra vägar att gå.


Entrén till den enorma konferensbyggnaden
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar