torsdag 28 mars 2013

Ändra byggreglerna nu!

Under förra veckan ägnade jag mycket tid åt en av våra största frågor, nämligen energikraven i Boverkets byggregler. En fråga som jag känner starkt för som ni kanske märkt här på bloggen. Reglerna måste ändras så att de stimulerar energieffektivisering på riktigt, att de blir teknikneutrala mellan olika uppvärmningsalternativ och som ger en fastighetsägaren möjlighet att byta uppvärmningsform i framtiden. 

Förra onsdagen bjöd Moderaterna och Socialdemokraterna i riksdagen in till ett riksdagsseminarium om byggreglerna, i samarbete med oss på Svensk Fjärrvärme. Värdar var Johan Löfstrand (S) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M). Inbjudna till seminariet var förstås riksdagsledamöter, men också andra som vill veta mer om vilka konskevenser det blir av dagens byggregler och hur statens myndigheter ser på dem. Seminariet filmades och du kan se webbfilmen här.

Budskapet jag förde fram var samma som i debattartikeln vi hade tillsammans med många prominenta undertecknare på svd.se under veckan. I korthet att det blir fel om man ställer krav på den köpta energin och istället ska man ställa krav på hur mycket byggnaden använer. De flesta som var med på seminariet delade vår uppfattning. Det var egentligen bara Boverkets representant som inte tyckte att man behövde se över reglerna.

Nu gör vi verkligen allt för att få till en utredning och ändring av byggreglerna. Något är fel men ingenting görs! Otroligt frustrerande, men det finns ett stort intresse för den här frågan och en bred samsyn så det borde gå. Om bara byråkratin inte sätter käppar i hjulet för att det ska bli rätt på riktigt. 

Här kan du läsa mer om Svensk Fjärrvärmes arbete med att lyckas få till en förändring av byggreglerna

4 kommentarer:

  1. Jag håller med om att byggreglerna gällande energihushållning måste ändras.

    För att få reglerna teknikneutrala kan en väg vara att enbart titta på en byggnads värmeförluster och på så sätt inte gynna en uppvärmningsform över en annan.
    Jag tycker dock att man bör se hela byggnaden som ett energisystem och då bör även energin för produktion av tappvarmvatten och hushållsel inkluderas.

    Fjärrvärmebranschen kommer sannolikt ändå ha stora utmaningar framför sig när det gäller fjärrvärmeanslutning av nya energieffektiva byggnader. Både anslutnings- och energikostnaden måste sänkas annars hjälper det inte att byggreglerna fokuserar på byggnaders värmeförluster.
    Konsumenten kommer sannolikt alltid fokusera på köpt energi och värmepumpar har alltid en fördel när det gäller mängden köpt energi.

    Ju energieffektivare en byggnad är desto lägre investeringskostnad är konsumenterna villiga att ta för ett uppvärmningssystem men eftersom mängden använd energi är liten betyder energikostnaden mindre.
    Alltså borde billiga värmepumpslösningar(läs frånluftvärmepump) vara svåra för fjärrvärmebranschen att konkurrera med.

    Personligen tycker jag byggreglerna skall ändras så det blir lättare att använda solceller som ett medel för att effektivisera energianvändningen i byggnader.

    Richard Thygesen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Det känns bra att höra att vi har en gemensam syn på byggreglernas utformning. Även jag tycker att solceller ska kunna bidra, och en kombination med fjärrvärme från sånt som annars gått till spillo och el från solen kan man uppnå riktigt låg miljöpåverkan från en byggnads energianvändning. Med mer energieffektiva byggnader minskar fjärrvärmeanvändningen men jag tror att den fjärrvärme ”som blir över” kan göra stor nytta inom industri, där fjärrvärme kan ersätta el och olja på många områden.

      Radera
  2. Det är alltid bara massa prat om hur effektiv en byggnad skall vara. Men om man väljer att bo på 2000kvm själv och hålla det 20 grader varmt drar det fortfarande mer energi hur du än isolerar än om du bor i ett 2mans tält själv och håller det 20 grader varmt.

    Så dela ut en viss mängd energi per medborgare som sen får göra vad den vill med sin del. Då kan var och en välja själv hur den vill bo, alla gillar inte frånluftsfläktar och supertäta hus, eller 20 grader varmt (hur var det med teknikneutralt?). Om man ändå skall införa regler som tvingar alla att göra på ett sätt kan man lika gärna göra såhär. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas. Tack för att du delar med dig av dina tankar. Det är en intressant frågeställning du tar upp. Det är det som gör det så svårt med energieffektivisering. Det finns många effektiviseringsåtgärder som vid ett första påseende ser ut att minska energianvändningen men i slutänden ökar den, som att glasa in balkonger eller isolera källare, men som snart övergår till att höja temperaturen där och därmed ökar energianvändningen. Det är viktigt att se till helheten.

      Vänligen Ulrika

      Radera