onsdag 19 augusti 2015

När det sprids information med oklara fakta...

Efter en lång och härlig semester är jag nu tillbaka med nya krafter. Under min sista semestervecka blev jag uppmärksammad av mina nordiska fjärrvärmevänner om denna nyhet från Finland som handlar om värmepumpar.

I artikeln hävdar man att det är både billigare och mer prisvärt med värmepump än med fjärrvärme. Jag vet ju inte exakt hur det ser ut i Finland med den finska fjärrvärmeföreningen ställer sig frågande till resultatet och har efterfrågat faktaunderlag för artikeln men inte lyckats få fram något. Med den kunskapen måste jag säga att det är märkligt att denna nyhet har fått spridning, inte bara i Finland utan även här i Sverige - där dessutom rubrikerna sätts utan att klargöra för läsaren att det handlar om Finland.

När vi på Svensk Fjärrvärme går ut med liknande jämförelser försöker vi alltid att vara sakliga och ha så välgrundad information som möjligt. Ett exempel är en utvärdering som är gjord i Ängelholm. Den visar att värmepumpslösningen som fastigheten bytte till inte var särskilt lönsam. Läs om resultatet här.

Denna studie har tyvärr inte fått tillnärmelsevis lika stor spridning i svensk fastighets- och bostadspress, som den "luftiga" nyheten från Finland. Nu kan vi ju inte bygga generella slutsatser på enskilda studier, så fler jämförelser är på gång. Det sker även i samarbete med värmepumpsbranschen eftersom vi har ett gemensamt intresse av att få relevanta underlag.