fredag 22 maj 2015

Bra med energikompetens i Sweden Green Building Councils styrelse


För ett tag sen var jag på Sweden Green Building Councils (SGBC) årsmöte. Ett inspirerande möte med bra innehåll och många deltagare från många olika sektorer inom samhällsbyggnad. Svensk Fjärrvärme är medlemmar där sen några år tillbaka. Anledningarna till att vi är med är många, men framför allt är det för att kunna bidra i frågorna som handlar om miljövärdering och energianvändning i byggnader.

För att fastighetsägare ska kunna värdera miljöpåverkan av sin energianvändning på bästa sätt är det viktigt att de använder sig av så bra miljöcertifieringssystem som möjligt. Miljöbyggnad, LEED och BREEAM är system som hanteras av SGBC och de vi på Svensk Fjärrvärme tror mest på för framtiden.

På årsmötet fick SGBC (äntligen) in energikompetens i sin styrelse, genom Stefan Håkansson som är vd för E.ON Värme Sverige, vilket jag är jätteglad för. Det är, och kommer bli ännu mer viktigt för fjärrvärmen hur den bedöms inom ramen för dessa certifieringssystem. Kriterierna för certifieringen kommer också att påverka fjärrvärmens utveckling och förutsättningar på värmemarknaden. Därför är det viktigt att ha en kunnig person i styrelsen som kan följa utveckligen och bidra till att systemen blir så bra att de kan accepteras av alla. Flera energiföretag har valt att bidra med kompetens och resurser i flera centrala kommittéer, vilket känns helt rätt.

Jag tror på SGBC och deras system. De känns trovärdiga och kunniga och allt fler ansluter sig till deras organisation. Nu när organisationen har fått in energikompetens i sin styrelse kommer det att bli ännu bättre. Tillsammans kan vi verka för det hållbara samhället.


Här kan du läsa mer om Sweden Green Building Council och deras system.



tisdag 12 maj 2015

God stämning och enighet i branschen

I torsdags hade Svensk Energi sin föreningsstämma och i samband med det hade Svensk Fjärrvärme ett extra årsmöte. Anledningen var att medlemmarna i de båda föreningarna skulle rösta om att ta ett första steg mot en ny gemensam branschförening. Båda styrelserna hade lagt likalydande förslag på ett inriktningsbeslut om att bilda en ny branschförening med energisystemet som utgångspunkt.

Under årsmötet hölls en del inlägg, där några gav tydliga medskick om viktiga delar som måste finnas med i ett skarpt förslag om en ny förening, samtliga yrkade ändå bifall till förslaget. Det blev ett tydligt, enigt beslut om att gå vidare, även om det säkert fanns en del medlemmar som är mer avvaktande tills de har sett ett konkret förslag. Jag hoppas att vi, hur beslutet än blir i slutändan, kan se till att det blir ett bra beslut för alla medlemmar och att fjärrvärmen har sin naturliga plats, precis som i energisystemet.

Det var en spännande dag med både bra och tänkvärda inlägg, men det jag främst har med mig från den dagen är den goda stämningen det. Det känns bra att alla var eniga om den omvärldsbild som presenterats och de förändrade förväntningar och krav som därmed ställs på energibranschen. Det ger en bra bas för fortsatt samarbete -  oavsett om det sker i en ny gemensam förening eller som nu, i två. Under hösten tar förslag om utformningen av den nya, gemensamma branschföreningen form, för att medlemmarna då ska kunna fatta ett beslut.