torsdag 29 januari 2015

Full fart mot våren

Vi går mot ljusare tider, och jag kan inte låta bli att hoppas att det även gäller fjärrvärmens viktiga frågor, nu när vi sätter full fart mot våren. Det blir en spännande vår.

Nu pågår Boverkets utredning om förändrade energikrav i byggreglerna för fullt. Vi följer utredningen och försöker bidra med konstruktiva förslag. Det är med spänning jag väntar på resultatet. Nog måste det väl bli en ändring på det nuvarande regelverket? Läs mer om vad Svensk Fjärrvärme tycker om Boverkets byggregler och ett av våra konstruktiva förslag här.
Jag hoppas också att regeringen ska komma till beslut om att begränsa skattebefrielsen för egenproducerad vindkraft, på samma sätt som för andra energislag. Läs mer om varför, i min replik i Sydsvenskan 27/1.
En annan förhoppning är att fler fjärvärmeleverantörer ska ansluta sig till Prisdialogen och genomföra lokala dialoger med sina kunder om 2016 års priser. Bara så kan vi möte både politikernas, myndigheternas och, framför allt, kundernas förväntningar på oss som aktörer på värmemarknaden.
Slutligen hoppas jag att EU-kommissionen tar förslaget om cirkulär ekonomi och ett nytt avfallsdirektiv vidare efter det oväntade stoppet i processen i december. Europas avfallsdeponier är en tickande bomb, eftersom de påverkar både miljö och klimat mycket negativt. Här kan våra svenska anläggningar för energiåtervinning ur avfall bidra, om än bara till en liten del.
Det är många frågor på gång, där vi hoppas på bra beslut, så vi har verkligen satt full fart för att övertyga beslutsfattarna om att de förändringar vi vill se är nödvändiga och bra för hela samhället!

fredag 9 januari 2015

Hur blir energipolitiken?


Det har varit många tvära kast i den svenska politiken det senaste halvåret. Efter den berömda decemberöverenskommelsen verkar framtiden lite mer stabil, men också osäker. Det är hög tid för oss som arbetar med påverkansfrågor att ta reda på vad detta läge betyder för utvecklingen av politiken i praktiken? Vad betyder det egentligen att vi nu har en (s)/(mp)-regering med Alliansens budget? Det är i dagsläget definitivt inte solklart för mig. Energipolitiken har pekats ut som ett område med samarbete över blockgränserna, men vad innebär det?
Vi vet att Energikommissionen ska bli av och den kan helt klart bli viktig för den svenska energipolitiken på sikt. Men hur blir politiken i övrigt när regeringens ambitioner inte matchar budgeten? Vi vet att Energimyndigheten i år slipper göra de stora neddragningar av personal som regeringen aviserade, och att det blir minskade satsningar på energiforskning, ny energiteknik och energieffektivisering jämfört med planerna. Samtidigt förväntar vi oss att regeringen så fort de får chansen att få igenom en ny egen budget, kommer att genoföra det man aviserade inom energiområdet. Så det blir nog av men försenat.

Men även i sakfrågor är det inte helt tydligt vad regeringen egentligen kan lyckas få igenom i Riksdagen, för allt kan ju inte tas med i budgetpropositionen. Jag kommer i alla fall följa den parlamentariska utvecklingen noga den närmaste tiden. När man ser hur partierna agerar i olika frågor kan man förhoppningsvis snart få en bild av vad som kan hända med de frågor som påverkar fjärrvärmen och kraftvärme. Men i dagsläget är det verkligen inte lätt att veta.

Här har du läsa mer om konsekvenser av riksdagens budgetomröstning.