fredag 31 oktober 2014

Hela världen pratar om fjärrvärme

Det var ungefär ett år sen jag senast var på ett möte på IEA, International Energy Agency. I onsdags var det så dags igen, när IEA anordnade en workshop om energiplanering i städer - Urban Energy Systems Planning. På mötet blev det plötsligt tydligt för mig att det har skett en stor förändring bara det senaste året när det handlar om hur man pratar om fjärrvärme i de internationella miljö- och energidiskussionerna. Jag har ju hört om detta från representanter på vår europeiska organisation för fjärrvärme och fjärrkyla, Euroheat & Power, men nu blev det ännu tydligare.

För bara ett par år sedan nämndes man knappas fjärrvärme i sådana sammanhang, men sedan har något hänt. Första gången som jag märkte en förändring var när Maria Van Der Hoeven, IEAs direktör, tidigare i höstas var i Sverige och presenterade årets Energy Technology Perspectives (ETP14). I sitt anförande tror jag hon nämnde "District Heating" minst fem gånger. Det var första gången jag hört någon från IEA i ett så officiellt sammanhang nämna fjärrvärmen som en viktig del i lösningen på de globala miljöfrågorna, och jag kunde inte låta bli att twittra om bara detta faktum.

IEAs workshop den här veckan blev en tydlig bekräftelse på min trendspaning. Där lyftes fjärrvärmen fram som en lösning för framtiden i nästan varenda presentation. Workshopen var en del i uppstarten av arbetet för nästa version Energy Technology Perspectives (ETP16) som ska ha fokus på urbana energisystem. Det verkar som att fjärrvärmen kommer att få en naturlig roll i denna viktiga publikation vars främsta syfte är att vara rådgivande till medlemsstaternas prioritering av forskningssatsningar.

Att fjärrvärmen har fått större fokus kommer att kräva mer av Euroheat & Power. Som tur är finns det två bra rapporter, Heat Roadmap Europe och Värmemarknad Sverige, som kan vara dem till hjälp.

Just nu känns det som att hela världen pratar om fjärrvärme och det känns helt fantastiskt!



 

torsdag 23 oktober 2014

Öppen Fjärrvärme - en handelsplats i staden

Denna vecka var jag med på den inspirerande lanseringen av Öppen Fjärrvärme. Det är ett initiativ utvecklat av Fortum Värme samägt med Stockholm stad som skapar verkliga visioner kring fjärrvärmens framtid. Nu blir det som tidigare var ett projekt en del i den ordinarie verksamheten.

Jag kände mig både hoppfull och stolt när vd Anders Egelrud från Fortum Värme gjorde sin presentation. En handelsplats för värme, där kunden också blir leverantör, och det storskaliga kopplas ihop med det småskaliga för att värma stockholmarna effektivt, känns som ett steg närmare visionen för fjärrvärmen 2030. "Vi värmer varandra med återvunnen energi".

Det är ju just detta som är fjärrvärmens idé; att värma med det som ingen annan vill ha och att flytta värme där den finns, till den som behöver värmas.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, lyfte fram att detta med att öppna upp för en mer småskalig produktion i kombination med den storskaliga känns som ytterligare ett steg mot ökad hållbarhet, genom att man tar vara på det som annars blir över.

Om fler följer i Fortums fotspår och tar vara på den potential som fjärrvärmenäten erbjuder så kan det som idag känns som tuffa utmaningar för branschen raskt vändas till möjligheter. Öppen Fjärrvärme är ett utmärkt exempel på innovation som skapar värde, vilket Stockholm stads nyvalda finansborgarråd Karin Wanngård (S) lyfte fram när hon medverkade i invigningen.


Anders Egelrud, Mattias Ganslandt (projektledare), Nina Ekelund, Hagainitiativet
och moderator, och Karin Wanngård (S) i spänd förväntan inför invigningen.
 

Karin Wanngård och Anders Egelrud, slår i klockan för att
markera att handelsplatsen Öppen Fjärrvärme nu har öppnat.
 
Karin Wanngård (S), Anders Egelrud och Nina Ekelund
framför webbsidan som visar det aktuella priset på värme.
 

fredag 10 oktober 2014

Energiministern på plats

Nu har den nya regeringen presenterats. Min reflektion är att det är intressant att Stefan Löfven valt en energiminister som inte tidigare har arbetat med energifrågor. Jag känner inte  Ibrahim Baylan, men från vad jag sett så framstår han som en klok person som gärna läser på innan han uttalar sig.  Det finns mycket att läsa in sig på inom energiområdet och där ser jag som en viktig uppgift för oss att hjälpa honom att hitta rätt. 

Många av de som hörs i energidebatten har redan har bestämt sig för vad de ska tycka och det gör det alltid besvärligt att vara öppen för att ändra sig. Här ser jag en stor möjlighet Ibrahim Baylan som inte tidigare tagit så tydligt ställning. Förhoppningsvis innebär detta att han kan ha en större öppenhet, manöverutrymme och ett aktivt lyssnande, vilket kan öppna upp för en bredare partiöverskridande överenskommelse inom energiområdet. Och det skulle i sin tur kunna betyda klart förbättrade möjlighet att nå våra klimatmål.

Statssekreterare hos Energiministern blir Nils Vikmång, som närmast kommer från jobbet som försteombudsman på Socialdemokraterna i Stockholms län. Även honom hoppas jag snart få lära känna och det ska bli spännande att få höra hur han ser på sin roll och på utvecklingen av det svenska energisystemet.

Jag hoppas att vi i branschen så snart som möjligt får möjlighet att berätta för vår nya energiminister om det föredöme som den svenska fjärrvärmemodellen är i ett internationellt perspektiv. Inte minst vill jag visa honom det goda nyheter som finns i Heat RoadmapEurope, där man visar hur vi kan nå EUs klimatmål till en kostnad som blir minst 100 miljarder lägre per år, än med åtgärderna i kommissionens färdplan Energy Efficiency Scenario.

Nu när värmen klättrar allt högre upp på EUs agenda känns det väldigt viktigt att vi har en minister som kan och vill prata om fjärrvärme, och som ser dess viktiga roll i energisystemet!

Ibrahim Baylan Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

fredag 3 oktober 2014

Lyckad Fjärrvärmemässa


Så var årets fjärrvärmemässa över. På Svensk Fjärrvärmes kansli är vi lite trötta men väldigt nöjda efter en lyckad mässa.
I vår monter hände det mycket hela tiden. Från Svensk Fjärrvärmes kansli pratade Patrik Holmström, Sonya Trad, Erik Thornström och Annika Johannesson om Prisdialogen, Reglerat tillträde till fjärrvärmenäten och Energieffektiviseringsdirektivet.

Några av forskarna från våra större forskningsprojekt, Gröna IT-innovationer för fjärrvärme och Relining med strumpmetoden, presenterade delar av sin forskning. Vi hade också bjudit in andra från branschen som pratade om Fjärrvärmeutveckling, Flygtermografering, Nya regler för mätning och debitering samt om Avfall.



Det var mycket folk i vår monter en stor del av tiden.


Erik Thornström pratade om Reglerat tillträde till fjärrvärmenäten.
Sonya Trad pratade om Prisdialogen.
Något som jag tyckte var extra roligt var att få dela ut priset till Årets Fjärrvärmeföretag som i år gick till Falu Energi & Vatten. De vann priset med motiveringen "Ett företag som mer än något annat gått före i alla riktningar".  

Bengt Östling, Falu Energi & Vatten tog emot priset "Årets fjärrvärmeföretag".
Själv var jag med och invigde mässan i samband med en paneldebatt på temat "Det hållbara samhället" som leddes av Tomas Kåberger.

Paneldebatt på temat "Det hållbara samhället".

Jag var också med i heta stolen som arrangerades av Miljöaktuellt där temat var Avfall som energi - hot eller möjlighet? Ett viktigt samtal som jag hoppas att många tog till sig.
Kort och gott tycker jag att den här mässan är en väldigt bra mötesplats för branschen och att det var ett lyckokast att lägga ihop de här tre mässorna (VA, Fjärrvärme och Avfall & Återvinning). Det blev en plats för samtal om det hållbara samhället. För mig var det också ett bra tillfälle att träffa våra intressenter. Dem träffar jag alldeles för sällan, men de betyder väldigt mycket för branschen.