fredag 12 juli 2013

Summering och sommarledighet

Svensk Fjärrvärmes verksamhetsår sträcker sig 1 juli-30 juni. Därför blir alltid de sista veckorna innan semestern en möjlighet att sammanfatta året som gått, innan vi tar oss an utmaningarna för kommande år.
Under året har branschen samlats kring en ny vision för fjärrvärmen 2030: Vi värmer varandra med återvunnen energi. Kommande år ska strategierna för att nå visionen formas, vilket också ska bli spännande.
Under hösten ska också remissvaren på utredningarna om nya regelverk för fjärrvärmen remissas och regeringen ska sätta ihop en proposition. När det gäller kostnadsnyttoanalys av spillvärmepotentialen och reglerat tillträde så törs jag nog säga att utredningsförslagen går att leva med, även om detaljerna inte är helt utredda.
När det gäller Eis förslag till prisreglering är jag mer tveksam. Ska politikerna ta över ansvaret för fjärrvärmens prissättning från marknadens parter behöver de nog fundera några varv till. Jag tror att Prisdialogen, framtagen av Sabo, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme, har betydligt bättre förutsättningar att stärka förtroendet för fjärrvärmens prissättning och jag ser fram emot att fler fjärrvärmeföretag ska ansöka om medlemskap i höst efter genomförda lokala prisdialoger med sina kunder.
Svensk Fjärrvärme kommer att arbeta vidare för att ändra Boverkets byggregler, få till en förändring av skattereglerna för egenproducerad vindkraft och att bidra till att EUs energieffektiviseringsdirektiv blir så bra som möjligt för våra medlemmar och deras kunder. Allt detta, tillsammans med en ny programperiod av Fjärrsyn, forskningsprogrammet som branschen samfinansierar med Energimyndigheten, kommer nog att bidra till ett nytt spännande fjärrvärmeår när vi återvänder efter semestern.
I år stänger Svensk Fjärrvärmes kansli veckorna 29-31, för att kunna ta oss an alla nya utmaningar till hösten. Vi hörs igen i augusti!

tisdag 9 juli 2013

En vecka fylld av intressanta samtal

Så är årets Almedalsvecka avslutad. En vecka fylld av intressanta samtal i högt tempo. Svensk Fjärrvärme var med som en av arrangörerna i två seminarier. På det ena - "Nystad - om framtidens infrastrukturlösningar", berättade Peter Nygårds om det stora demokratiprojektet i Kiruna där  medborgarna själva har formulerat hur de vill bygga sin stad när den nu ska flyttas. Jag hoppas verkligen att de som bestämmer tar chansen och förverkligar alla de spännande idéerna och inte bara bygger precis samma Kiruna en bit bort. Det blev ett roligt seminarium där de inbjudna politikerna Gösta Gustavsson (C), Viveca Dahlhammar (S), Carl Schlyter (MP) och Åsa Conraads (M) bjöd på sig själva och publiken på en spänstig debatt.

Det andra seminariet, Energispektrum – med årets energipolitiska debatt, gav dem som fick plats på det överfulla seminariet chansen att höra var alla riksdagens partier egentligen står i de viktigaste energifrågorna. Naturligtvis pratades det alltför lite om fjärrvärme och biokraft, men det var i alla fall kul att Lise Nordin (MP) framhöll att hennes parti vill ändra Boverkets byggregler och också har motionerat om det i riksdagen. Vi som tror på fjärrvärmen kan bara beklaga att de inte lyckades samla en majoritet för att ta sitt förslag vidare.

Jag har också medverkat i ett antal debatter, och fört många intressanta samtal. Ett som är särskilt värt att nämna handlade om hur vi kan bli bättre på att ta tillvara industriell spillvärme. Mats Odell (KD) blev upprörd när han hörde att det inte går att miljöklassa ett hus som värms med spillvärme om värmen har fossilt ursprung, till exempel från ett raffinaderi. Naturskyddsföreningen höll med om att det är bättre att använda värme som annars kyls bort än nyproducerad energi, men vill ändå inte miljömärka den. V- ansinne, sa Mats Odell, och jag håller med.
Det är omöjligt att återge alla spännande möten, men det är så roligt att få prata "live" om fjärrvärmen både med alla dem som är övertygade om hur viktigt den är för samhället men även att få beskriva hur viktig den är för de som inte är lika övertygade. Vi var åtta personer från Svensk Fjärrvärme på plats i Visby under Almedalsveckan och det gjorde att vi var fler som kunde berätta om att fjärrvärmen inte bara är något som alla gillar och räknar med. Vi kunde också diskutera de frågor som hindrar fjärrvärmens möjligheter att konkurrera på värmemarknaden på jämbördiga villkor.

En vecka i Visby gör ingen sommar men i en värld som präglas av att den mesta diskussionen sker elektroniskt är det både roligt och viktigt att vara på plats där politiken formas genom samtal.