fredag 31 maj 2013

Heat Roadmap Europe

I början av veckan var jag på Euroheat & Power´s kongress i Wien. Som vanligt var det ett givande nätverkande men det i särklass mest spännande under hela kongressen var presentationen av Heat Roadmap Europe. En helt unik forskningsrapport som ger hopp om att lösa klimatfrågan – utan att det  krävs för mycket av oss. 

Nyligen passerades den extrema gränsen 400 ppm koldioxid i atmosfären. EU-parlamentet röstade emot så kallad backloading i utsläppshandeln och i många av de europeiska länderna står klimatfrågan i skuggan av finanskrisen. I en undersökning genomförd av United Minds gjort svarar bara13 procent av svenskarna att de tror att frågan om global uppvärmning är löst år 2050.

Med detta surrande i huvudet är det befriande att läsa rapporten Heat Roadmap Europe, som visar att EU:s klimatmål om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2050 kan nås med utbyggda fjärrvärmesystem. Dessutom till en kostnad som blir minst 100 miljarder Euro lägre per år, än med EU:s Energy Efficiency Scenario. Läs mer i vårt pressmeddelande.

Aalborgs universitets webbplats kan du ladda ner rapporten. I projektet ingår bland andra även Sven Werner, professor i energitteknik vid Högskolan i Halmstad.

fredag 24 maj 2013

Ökad konkurrens skulle gynna fjärrvärmen!

Ökad konkurrens skulle gynna fjärrvärmen, det är vi många som är överens om. Men knäckfrågan är - hur kan vi få vi till det så att det verkligen gynnar kunderna?

Det var en av de frågor som avhandlades då jag och Anders Östlund (ordförande i Svensk Fjärrvärme) mötte Energimarknadsinspektionens nya generaldirektör Anne Vadasz-Nilsson och ställföreträdande generaldirektör Tony Rosten igår. Generaldirektören hade bjudit in till ett öppet samtal och en sak vi var nyfikna på var det Ei har skrivit om att konkurrens är bättre än prisreglering, i utredningen om prisförändringsprövning.

Vi var överens om att konkurrens är en viktig drivkraft för att bli framgångsrik. Men hur ska man göra för att uppnå verklig konkurrens i fjärrvärmen och inte bara att kunderna, till priset av en högre värmekostnad, får välja mellan ett fåtal olika leverantörer?

Det här med fjärrvärme och konkurrens är dubbelt. Dels är det ju så att om man har valt fjärrvärme som uppvärmingsalternativ så kan man inte välja leverantör. Samtidigt finns det många andra alternativ till fjärrvärme man kan välja för att värma sitt hus och kunden kan lämna när man vill, och detta gör att fjärrvärmen är extremt konkurrensutsatt på värmemarknaden.

I dialogen med inspektionen visade det sig att vi hade samsyn i många frågor. Jag hoppas att om vi nu får lite andrum mellan alla nya regleringsförslag, att vi i lugn och ro kan utreda om det är möjligt att förbättra konkurrensen i fjärrvärmen? Gärna i samarbete med Energimarknadsinspektionen.


Anne Vadasz-Nilsson under Svensk Fjärrvärmes strategidagar tidigare i år


onsdag 15 maj 2013

Affären fjärrvärme

Jag pratar ofta om affären fjärrvärme, om att ha kunden i centrum och ha en hållbar ekonomi. När jag för ett tag sen besökte Anders Ericsson och Ulf LindqvistJämtkraft fick jag se ett lysande exempel på några som har lyckats med det.

Efter ett antal stora investeringar och köp av närliggande mindre fjärrvärmenät drogs Jämtkraft med dålig lönsamhet i flera delar av verksamheten. Framöver spåddes låga elpriser och inga intäkter från elcertifikat från kraftvärmeverket. Det krävde ett tydligt fokus på affärerna och planen var att varje del av företaget ska stå på egna ben.

Det har varit en tuff resa men de är med rätta väldigt stolta över den. Företaget har fått ordning på sin ekonomi, skapat trygghet för en framtid med bra förutsättningar för stabila fjärrvärmepriser och kommit ordentligt på banan med sin kunddialog. De har tittat på de olika delarna av sin verksamhet och gjort dem till olika ”företag”, vilket  har skapat kreativitet och entreprenörsanda hos personalen.

Anders Ericsson ch Ulf Lindqist berättar att Jämtkrafts hårda arbete har resulterat i en större utvecklingskraft i verksamheten. De har tydligare mål och i och med det, mer entusiastisk personal. Jag tycker att det var spännande att se vilken kraft detta ökade fokus på affär och kunddialog har lett till och hoppas att fler kan ta lärdom Jämtkrafts erfarenheter. 

Jag blir alltid lika glad när jag hör om sånt här och jag hoppas att fler kan bli inspirerade av Jämtkraft. För mer inspiration på samma tema har vi avslutningskonferens för vårt stora tvärvetenskapliga projekt i Fjärrsyn, Fjärrvärmens affärsmodeller idag på Skansen. Efter konferensen har vi vår årliga vårfest på samma ställe. Hoppas att vi ses där!

fredag 3 maj 2013

Nu kan vi andas ut en smula

Som ni vet lever vi i ett snabbt flöde av tankar på nya regleringar. Vi behöver ständigt vara på tårna inför nästa idé från regeringen. Men idag kostar jag på mig att andas ut en smula och ta mig tid att njuta av att solen lyser utomhus. Något jag ofta säger för att lugna oroliga medlemmar som lever i flödet med oss är: lita på att om det är en alltför dum idé så blir den inte verklighet. Det är något som kräver en hel del förtroende för att systemet fungerar och just nu har jag vatten på min kvarn.

När regeringen förra året sa nej till TPA-utredningens förslag som i praktiken betydde att vi skulle införa hela elmarknadens regelverk i varje fjärrvärmenät för att eventuellt på några ställen få konkurrens, kunde vi andas ut. Regeringen sa dock att vi måste få något annat istället, något som stramar upp regelverket kring fjärrvärmen. Och myndigheterna fick i uppdrag att göra en hel rad utredningar.

Nu har myndigheterna tänkt klart och lämnat in sina svar till regeringen och vi kan återigen andas ut ett tag. De har gjort ett bra jobb. Det det är så skönt att vi inte behöver hamna på gnällbänken och klaga på dåliga förslag utan kunna vara rätt positiva till myndigheternas arbete. Här kan du läsa vad vi sa om förslaget till reglerat tillträde. och här hur vi kommenterar förslaget till obligatorisk prisändringsprövning.

Jag är säker på att myndigheterna haft alla de utredningar som visar att branschen faktiskt sköter sig i bakhuvudet och insett att det inte finns fog för alltför hårda tag. Min slutsats är att vi ska arbeta ännu hårdare för att sköta oss, för jag är övertygad om att detta inte var sista gången man utreder en reglering av fjärrvärmebranschen.