torsdag 28 mars 2013

Ändra byggreglerna nu!

Under förra veckan ägnade jag mycket tid åt en av våra största frågor, nämligen energikraven i Boverkets byggregler. En fråga som jag känner starkt för som ni kanske märkt här på bloggen. Reglerna måste ändras så att de stimulerar energieffektivisering på riktigt, att de blir teknikneutrala mellan olika uppvärmningsalternativ och som ger en fastighetsägaren möjlighet att byta uppvärmningsform i framtiden. 

Förra onsdagen bjöd Moderaterna och Socialdemokraterna i riksdagen in till ett riksdagsseminarium om byggreglerna, i samarbete med oss på Svensk Fjärrvärme. Värdar var Johan Löfstrand (S) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M). Inbjudna till seminariet var förstås riksdagsledamöter, men också andra som vill veta mer om vilka konskevenser det blir av dagens byggregler och hur statens myndigheter ser på dem. Seminariet filmades och du kan se webbfilmen här.

Budskapet jag förde fram var samma som i debattartikeln vi hade tillsammans med många prominenta undertecknare på svd.se under veckan. I korthet att det blir fel om man ställer krav på den köpta energin och istället ska man ställa krav på hur mycket byggnaden använer. De flesta som var med på seminariet delade vår uppfattning. Det var egentligen bara Boverkets representant som inte tyckte att man behövde se över reglerna.

Nu gör vi verkligen allt för att få till en utredning och ändring av byggreglerna. Något är fel men ingenting görs! Otroligt frustrerande, men det finns ett stort intresse för den här frågan och en bred samsyn så det borde gå. Om bara byråkratin inte sätter käppar i hjulet för att det ska bli rätt på riktigt. 

Här kan du läsa mer om Svensk Fjärrvärmes arbete med att lyckas få till en förändring av byggreglerna

måndag 25 mars 2013

Wallenstam uttalar sig okunnigt om fjärrvärme

Imorse höll jag på att sätta frukosten i halsen, när jag läste en intervju med Hans Wallenstam i Dagens Industri.

Fastighetsbolaget Wallenstam är ett av de företag som har valt att utnyttja möjligheten att investera i egen vindkraft för att slippa undan energiskatten, vilket Hans Wallenstam berättar närmare om i artikeln. Vad jag tycker om det kan du läsa i min debattartikel "Bioenergi missgynnas av staten" som publicerades på UNT.se den 20 december 2012. Men det var inte detta som fick mig att sätta frukosten i halsen, utan Wallenstams uttalande om fjärrvärme i artikeln. Hans Wallenstam påstår nämligen dels att kommuner kräver att man ansluter sig till fjärrvärme, vilket ju inte är tillåtet, dels att ”kommunernas fjärrvärme smutsar ner ganska hårt”.

Man undrar vad Wallenstam grundar detta uttalande på? Fakta är att fjärrvärmen är en av de största enskilda förklaringarna till att Sverige har kunnat kombinera ökad tillväxt med minskade utsläpp och nått klimatmålen. Det beror dels på att fjärrvärmeproduktionen har gått från tidigare fossila bränslen till idag cirka 80 procent förnybar och återvunnen värme, dels har fjärrvärmen kunnat ersätta olja och direktverkande el i många byggnader, vartefter den har byggts ut.

I Naturvårdsverkets rapport "Underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050" som kom strax före årsskiftet konstaterar myndigheten att ”de svenska per capita-utsläppen är lägre (än andra länder) och… bostadsuppvärmning i mycket liten grad baseras på fossila bränslen.”

På vår webbplats presenterar vi fjärrvärmes miljöpåverkan, både totalt och per nät. Där kan du och Hans Wallenstam läsa mer om fjärrvärmens miljövärden.

torsdag 14 mars 2013

Filbornaverket

I går hade jag förmånen att få vara med när kraftvärmeverket Filbornaverket i Helsingborg invigdes under pompa och ståt. Verket är ett jätteprojekt som har kostat drygt  1,8 miljarder kr och 800 000 arbetstimmar men ändå, otroligt nog, genomförts både på tid och budget. Det är nu meningen att 40 procent av helsingborgarnas fjärrvärme ska komma från anläggningen.

Det var stor uppslutning med många från branschen på plats. Anna-Karin Hatt var där och höll ett seminarium tillsammans med Sven Werner och Anna Jähnke. Sven Werner pratade om sitt viktiga projekt Heat Roadmap Europe, om hur bra det vore om Europa hade lika utbyggd fjärrvärme som Sverige. 

En väldigt lyckad invigning med många häftiga inslag. Det mest slående för dagen var dock det tydliga stöd för kraftvärmen som energiministern uttryckte. Hon har också skrivit en artikel om invigningen och kraftvärme. Det är fantastiskt att ha en minister som så tydligt uttalar sitt stöd för fjärrvärmen, det har vi inte haft på många år.


Anna-Karin Hatt och elever från Västra Ramlösa skola under invigningen



tisdag 12 mars 2013

Problematiken kring energieffektiviseringsdirektivet

Som jag har skrivit tidigare, pågår ett intensivt arbete med att ta in EUs energieffektiviseringsdirektiv i svensk lagstiftning. Det är ett jobb som regeringen driver i hög fart. Den har då valt att göra det i interna utredningar på regeringskansliet, istället för att göra det som annars är vanligt, att tillsätta en offentlig utredning med insyn och referensgrupper knutna till processen. Det får konsekvenser för alla som kommer att beröras av de framtida regelverken.

Kjell JanssonSvensk Energi har skrivit en ganska vass replik till statssekreteraren, Daniel Johansson, angående processen kring införandet av energieffektiviseringsdirektivet.

Jag tycker att det är modigt gjort. Även om jag kanske inte skulle ha uttryckt mig på samma sätt, håller jag till stor del med om sakinnehållet. Artikeln visar på problematiken som uppstår när regelverken för energieffektiviseringsdirektivet hastas fram för att bli en del av svensk lagstiftning.

Svensk Fjärrvärme arbetar stenhårt för att försöka bistå med den djupa kunskap som finns i branschen, så att åtgärderna verkligen ska resultera i de mål som EU har ställt upp. Det är svårt att bidra eftersom hanteringen inte sker i en öppen process, som en offentlig utredning, utan förhandlas fram i arbetsgrupper inom regeringskansliet. När vi blivit kallade till möten har de mest handlat om information och inte gett utrymme för samråd. Därför känner vi precis som Svensk Energi en stor frustration och oro för var regelverken ska landa.  

fredag 8 mars 2013

Lyckade samarbeten

Denna vecka har varit intensiv men det har också varit otroligt givande att få träffa så många av våra medlemmar. I går var jag i Sundsvall över dagen och träffade Anders Jonsson som är VD på Sundsvall Energi.

Verksamheten där präglas av samarbeten och visar att man verkligen kan lyckas väl om man samarbetar inom en region. Det finns ekonomiska vinster för alla parter, men framförallt finns det stora miljömässiga vinster.

Ett av Sundsvall Energis lyckade samarbeten är det med SCA, där industrins spillvärme återvinns i fjärrvärmenätet. Du kan läsa mer om det och fjärrvärmens möjligheter att återvinna energi i vårt pressmeddelande . Anders Jonsson blev även intervjuad av Svts Mittnytt om samarbetet.

I samband med mitt besök träffade vi också vd och energiansvarig på MittHem som är Sundsvall Energis största kund. Även där präglas relationen av nära samarbete och bra dialog.   
Efter mitt besök kan jag därför också lugnt säga att jag tror att Sundsvall Energi knappast kommer att några som helst problem med att gå med i Prisdialogen, modellen för prisändringsprövning - mellan fjärrvärmeleverantör och kunder.




Jag hade också nöjet att besöka SCA-bruket


måndag 4 mars 2013

På resande fot

Oj, oj, oj. Denna vecka blir hektisk. Jag startar veckan i Bryssel där jag ska diskutera medlemsavgifter med organisationen EuroHeat & Power.

På tisdag drar Svensk Fjärrvärmes regionala möten igång med start i Ljungby, och dagen efter i Mölndal, där jag ska vara på plats båda dagarna.

På torsdag åker jag vidare till Sundsvall där ska jag träffa Anders JonssonSundsvall Energi för att sedan landa på kontoret på fredag för ett antal möten.

Puh! En hektisk, men vad jag tror, givande vecka där jag får möjlighet att träffa många av våra medlemmar.