lördag 30 juni 2012

I väntan på Almedalsveckan

Nu planeras det sista inför alla seminarier som genomförs under årets politikervecka i Visby - Almedalsveckan. Även i år verkar antalet evenemang slå rekord, så jag misstänker att många sitter som vi och funderar på om det ska komma några på just deras seminarium. Svensk Fjärrvärme arrangerar tre seminarier under veckan och jag känner mig ganska säker på att det kommer folk.

På måndagen har vi tillsammans med Avfall Sverige, Energigas Sverige och Svenskt Vatten ett seminarium om Den hållbara staden 2030. Kan du inte komma kan du läsa rapporten vi har tagit fram till seminariet på vår webbplats.

På onsdagen är vi ännu fler som gått samman, när fyra energibranschorganisationer och åtta medlemsföretag arrangerar frukostseminariet "Energispektrum - med sikte på 2050". Där får åhörarna bland annat höra Energimyndighetens nye generaldirektör Erik Brandsma. Energidebatten mellan riksdagspartiernas talespersoner lär också bli välbesökt.

Torsdag morgon är det dags igen. På MiljöAktuellts arena berättar vi hur man kan veta om värmen i våra bostäder är hållbar, med representanter för kundorganisationerna. Vi har tagit fram ett gemensamt system för att miljövärdera fjärrvärme på ett enhetligt sätt. Kan du inte komma kan du i alla fall läsa om fjärrvärmens miljövärden här.

För dig som inte åker till Visby men ändå vill veta mer om fjärrvärme och var den kommer ifrån rekommenderar jag våra nya, korta filmer om fjärrvärme, som du kan se på vår webbplats. Jag hoppas att du gillar dem lika mycket som jag!

tisdag 19 juni 2012

Hett med fjärrvärme internationellt

Det är en stor förmån med mitt jobb att emellanåt få känna sig som ett verkligt föredöme - så är det ofta när jag får prata fjärrvärme i internationella sammanhang. Förra veckan spenderade jag i Kanada. Bland annat deltog jag i en konferens där flera hundra personer engagerade sig i frågan om hur användningen av fjärrvärme ska kunna öka. Syftet var att på så sätt uppnå ett mer hållbart samhälle.

I Sverige ligger vi ungefär femtio år före Kanada i utvecklingen och det finns ett mycket stort intresse för hur vi har lyckats i Sverige. Själv funderade jag en hel del på hur vi som land ska kunna dra nytta av att vi har så mycket kunnande. Jag ser stor potential att öka exporten inom vårt område, och jämfört med den så exporterar vi väldigt lite idag. Det är en fantastisk möjlighet för framtiden som både vi och Exportrådet ser http://www.svenskfjarrvarme.se/Asikter/Pressmeddelanden/Exportsatsning-tar-Svensk-Fjarrvarme-over-Atlanten/

Det är många saker som tyder på att fjärrvärme och kraftvärme fortsätter att öka över hela världen. Det är en robust, beprövad teknik som kraftigt kan minska miljöpåverkan från energianvändningen i många länder. Och den behövs om vi ska kunna möta klimatutmaningen.

Det var därför härligt att få lyssna till en genomgång av IEA:s (International Energy Agency:s) senaste publikation Energy Technology Perspecitives som presenterades i Stockholm idag. I denna viktiga publikation ägnas äntligen ett helt kapitel till värme. Värme står för 46 procent av världens energianvändning och har fram tills nu negligerats i rapporten. Men när den nu finns med rekommenderar IEA världens  "policymakers" att uppmuntra till utbyggnad av värmenät i städerna eftersom dessa kan utgöra grunden för en förnybar och energieffektiv uppvärmning. Något som vi redan uppnått i de flesta av våra svenska samhällen och gärna sprider kunskap till resten av världen.

onsdag 13 juni 2012

Prisvärd fjärrvärme!

Häromdagen presenterade Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten sin årliga rapport ”Uppvärmning i Sverige”. För oss som jobbar med fjärrvärme var det trevlig läsning.
I rapporten jämförs kostnaden för olika uppvärmningsalternativ, liksom prisutveckling de senaste tio åren. På båda områdena står sig fjärrvärmen bra.
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningen i lokaler och flerbostadshus, medan el är vanligast i småhus. Eftersom fjärrvärmen är lokal, med olika förutsättningar för bränsle, nät och kundsammansättning varierar priserna mellan olika nät.
Nytt för i år är att kostnaden för fjärrvärme jämförs både med och utan investeringskostnaden. Myndigheterna konstaterar i sin rapport att det sällan lönar sig att byta till en alternativ uppvärmningsform, för konsumenter som redan har fjärrvärme installerat. Det bekräftar att fjärrvärme verkligen är en prisvärd uppvärmningsform.
Enligt rapporten är fjärrvärmen den uppvärmningsform som har ökat minst i pris under 2000-talet. Det är en utmaning att fortsätta att effektivisera fjärrvärmen men jag tror det går. Ny teknik och nya affärsmöjligheter väntar om hörnet. Och om branschen kan klara att hålla prisökningarna på en rimlig nivå, så kan fjärrvärmen att inte bara behålla sin andel på värmemarknaden, utan också öka den, det är jag säker på.

torsdag 7 juni 2012

Tre nya utredningar om nya regelverk för fjärrvärme

Nu börjar det klarna lite mer kring processen att hitta fram till de nya regelverken som energiministern har sagt ska komma istället för TPA. För två veckor sedan beslutade regeringen om två nya utredningar inom fjärrvärmeområdet och uppdragen gick till Energimarknadsinspektionen (EI) som ska utarbeta en modell för prisförändringsprövning och för ett reglerat tillträde till fjärrvärmenäten. EI ska också utarbeta ett förslag till likabehandlingsprincip.

Idag blev det klart att det är Energimyndigheten som ska utreda den sista pusselbiten, nämligen hur man ska bedöma potentialen för spillvärme i samband med etablering av ny värmeproduktion.

Inget av dessa tre uppdrag är enkla att utreda. Vi på Svensk Fjärrvärme kommer göra vad vi kan för att bidra till att utredningarna blir bra underlag till regeringens fortsatta arbete med att stärka fjärrvärmekunderna ställning. Läs mer om utredningsuppdragen och våra förväntningar på Svensk Fjärrvärmes webbplats.