onsdag 30 maj 2012

Utvärdering av Sveriges energipolitik

Den här veckan är IEA:s - internationella energibyråns - mycket kvalificerade utvärderingsteam på besök i Sverige för att utvärdera den svenska energipolitiken. Det är en viktig process och en chans för Sverige att få råd från utomstående om hur politiken kan förbättras. Jag var inbjuden att träffa teamet för att ge min syn dels på bioenergipolitiken, dels på fjärrvärmepolitiken.

Det enklaste att prata om var märkligt nog bioenergi eftersom frågorna är mer internationella och teamet hade läst på mycket från tidigare utvärderingar. När det gällde fjärrvärmepolitik, var det en större utmaning då den svenska modellen är så speciell. Dessutom är kunskapen om fjärrvärme inte så stor bland internationella experter. Som tur var så var Katarina Abrahamsson från Energimarknadsinspektionen där och beskrev fjärrvärmebranschen och fjärrvärmelagen, så jag kunde koncentera mig på att prata om våra viktigaste frågor.

Jag fokuserade mest på svenska sättet att ställa krav på energihushållning i byggreglerna. De innebär ju en oönskad snedvridning av hela energisystemets utveckling. Här visste jag att experterna inte var inlästa eftersom de inte fått något underlag - som vanligt anses inte byggreglerna vara en del i energipolitiken.

Min förhoppning är att även om teamet inte förstod hela problematiken, tar de med sig att detta är vår största utmaning. Det de helt säkert fick med sig var det som alla internationella experter brukar fästa sig vid: Nämligen den fantastiska resa vi har gjort i Sverige, från fossil uppvärmning till förnybar, och fjärrvärmens avgörande roll i detta.

onsdag 23 maj 2012

Skatteverkets agerande försämrar för kraftvärmen

Det våras!
Äntligen har det blivit varmt och skönt ute. På vissa håll så varmt att folk hellre diskuterar fjärrkyla än fjärrvärme. Men fjärrvärme är fortfarande hett och förutsättningarna ändras hela tiden.

En fråga som dök upp helt oväntat i mitten av våren var fastighetsbeskattningen av kraftvärmeverk. Efter att i 25 år tolkat lagstiftningen på ett sätt bytte Skatteverket helt plötsligt fot och beslutade om en tolkningsändring från 2013, utan någon som helst offentlig beredning av frågan eller kontakter med branschen.

Myndighetens beslut innebär att inte bara eldelen av kraftvärmeverket ska fastighetsbeskattas, utan också värmedelen. Det innebär ökade kostnader för branschen på mer än 200 miljoner – per år! Detta är inte bara ett problem för fjärrvärmeföretagen utan hotar också regeringens ambitioner att bygga ut kraftvärmen eftersom det är så energieffektivt att göra el och värme samtidigt. Kraftvärmen bidrar också med en stor andel av den förnybara elproduktionen i landet.
Läs hela artikeln på UNTs debattsida.

Jag hoppas att vår publicerade artikel ska skapa lite mer fokus på hur skatteverkets agerande påverkar den förnybara elproduktionen och förhoppningsvis bidra till att det våras även för kraftvärmen – det behöver Sverige!