fredag 25 februari 2011

Jämtkraft

En glad nyhet denna vecka är att Jämtkraft har bestämt sig för att följa överenskommelsen om Godkänd nivå. Läs mer på deras hemsida.

torsdag 24 februari 2011

Oförutsedda händelser

När ett av våra största medlemsföretag förra veckan hamnade mitt i mediastormen, skapade det förstås oro även hos oss. Mitt i allt detta hade vi på Svensk Fjärrvärme ett viktigt styrelsemöte med alla våra framtidsfrågor på agendan. Mötet präglades så klart av turbulensen men som tur var lyckades vi hålla fokus och komma framåt i de frågor vi hade på bordet. I det här jobbet vet man aldrig vilken fråga som ska dominera arbetsdagen.

Norrlandsresa

Två givande besök på en dag! I fredags fick jag möjlighet att besöka två spännande företag i Norrland och som vanligt innebar besöken hos medlemsföretagen massor med ny kunskap och inspiration.

Första besöket gick till Jan Sipola på Älvsbyn Energi där jag bland annat fick titta på deras nya kraftvärmeverk. Ett av Sveriges minsta skulle jag tro och det var verkligen fint. Pannan är röd, de kalla delarna är blå och de har satsat på stora panoramafönster i pannhallen. Ett kraftvärmeverk som de anställda kan känna sig stolta över och som dessutom var så välstädat att det kändes som att man skulle kunna ha middagar där! Jan Sipolas engagemang lyser verkligen igenom hela kraftvärmeverket.


Efter besöket i Älvsbyn fick jag skjuts till Luleå Energis kontor där jag träffade VD Anneli Sjömark och fjärrvärmechefen Magnus Johansson. Det kändes som ett viktigt besök eftersom jag och andra ofta nämner dem som exempel på hur fjärrvärmen tar tillvara resurser som annars går till spillo. I Luleå återvinner de masugnsgas från SSAB, som används för att producera både el och fjärrvärme. De värmer alltså en hel stad med överskottsvärme, i det här fallet från industrin, vilket ju är själva grundién med fjärrvärme. För mig var det väldigt roligt att se hur det hänger ihop i verkligheten.

torsdag 17 februari 2011

Eldiskussionen

Jag kan inte låta bli att kommentera den eldiskussion som pågår just nu. Det känns som att elbolagen är de som får bära hela ansvaret för de höga elpriserna. När nu regeringen funderar på att omreglera fjärrvärmemarknaden på liknande sätt kan jag inte låta bli att undra om det som kommer att drabba vår bransch om några år.

torsdag 10 februari 2011

Solvärme i Norrtälje

Nu har jag varit på ännu ett inspirerande möte hos ett av våra medlemsföretag, Norrtälje Energi. Där träffade jag deras nya VD, sedan i höstas, Anna Josefsson.

Norrtälje Energi är litet men spännande. De ligger bland annat i startgroparna för att ansluta solpaneler till sitt fjärrvärmenät, något som känns väldigt intressant och aktuellt. Vi vet att det är många i Sverige som vill följa utvecklingen och börja med detta själva. Även utomlands finns det ett stort intresse, Euroheat & Power, den europeiska intresseorganisationen där Svensk Fjärrvärme och andra länder bransorganisationer ingår, gör till exempel en stor forskningssatsning inom sin Technology Platform, kallad Solar District Heating.

måndag 7 februari 2011

Oväntat positivt om fjärrvärme hos kommissionen

Det är slående hur positivt EU-kommissionen pratar om fjärrvärme numera. Jag har tidigare fått berättat för mig hur okänt fjärrvärme är i Europa, men nu verkar det som att kommissionen hittat fjärrvärmen och ser dess fördelar.

Häromdagen träffade jag representanter för EU-kommissionen som är ansvariga för energieffektivisering. När jag hörde hur otroligt positivt de pratar om om fjärrvärme kände jag verkligen att det måste vara en stor förändring mot förut. Det känns som att de äntligen har upptäckt att fjärrvärme är den befintliga teknik som verkligen kan göra det möjligt att uppfylla 20-20-20-målen. Vår roll i Sverige är nu att bidra som ett gott föredöme.