måndag 29 november 2010

Fjärrvärmens "gamla godingar"

Förra onsdagen var jag inbjuden av Lennart Bragd till Kalmar och träffade ”fjärrvärmens gamla godingar”. För mig som är ny var det roligt att träffa de som varit med länge i branschen. Jag måste säga att det är ett gott betyg för fjärrvärmebranschen att så många fortfarande är engagerade även efter pensionsåldern.

Det var mycket intressant att höra om hur det var när fjärrvärmen byggdes ut och vilken pionjäranda som rådde då. Då var det självklart att ha en aktiv dialog med alla kunder - det var ett stort och riskabelt steg att byta från sitt invanda värmesystem till fjärrvärme. Jag hoppas att den övertygelsen lever kvar i branschen och att fler arbetar för aktiva kundkontakter. Alla företag är ju skyldiga att informera sina kunder och allmänheten om priser etc, och det sker ofta skriftligt. Jag hoppas att fjärrvärmeföretagen kompletterar den skriftliga informationen med Reko-möten och andra personliga möten med kunderna, för det är där och då vi kan bygga en långsiktig kundrelation.

Det var också väldigt roligt att träffa Kalmar Energis VD Anna Karlsson och att se deras nya kraftvärmeanläggning Moskogen. Anna skiljer sig en del från den klassiska bilden av en VD i fjärrvärmebranschen och är också en mycket inspirerande person som verkligen sätter kunden i centrum.

fredag 19 november 2010

Årsmötet

Nu har äntligen det första årsmötet för mig som VD på Svensk Fjärrvärme varit och jag känner mig verkligen välkommen in i föreningen. Eftersom dagarna i år råkade sammanfalla med min födelsedag fick föreningens ordförande Thore Sahlin alla att ställa sig upp och sjunga för mig under middagen. Otroligt roligt!

Jag hoppas att de flesta är lika nöjda med dagarna som jag är. Gasklockorna i Gävle var en annorlunda men väldigt fin lokal även om det var lite kallt. Och föredrag om schimpanserna under middagen värmde, men var också gripande. Det var modigt av Gävle Energi och skapade en fin stämning. De hade också ordnat så vi fick testa det bästa med Gävle, till och med hjälpa till att klä Gävlebockens huvud (som var större än man skulle kunna tänka sig).

Förutom att själva arrangemanget var så bra är jag också väldigt nöjd med att vi tog chansen att prata om branschens viktiga framtidfrågor. Det blev tydligt att branschen står inför mycket stora utmaningar. Mattias Ganslandt från CELEC (www.celek.eu) inledde med att berätta att fjärrvärmebranschen tjänar för lite för att göra de investeringar som borde göras. Sonya Trad, statistikansvarig på Svensk Fjärrvärme sa att vi behöver bli ännu mer effektiva eftersom värmeunderlaget minskar. Peter Dahl, även han från Svensk Fjärrvärme där han är chef för branschutvecklingsutvecklingsenheten, och Anders Ångström, Pöyry Management Consulting, konstaterade att fjärrvärmen inte verkar bli effektivare med TPA, snarare tvärtom. När sedan Göran Karreskog från Konkurrensverket, sa att det är omöjligt att få konkurrens på fjärrvärmemarknaden och att prisreglering det enda sättet för samhället att ha kontroll, kändes det lite jobbigt för mig som vill att branschen ska få mer fokus på kunden. Jag måste säga att det nästan kändes lite deppigt att få höra alla dessa tuffa utmaningar branschen står inför.

Som tur var avlutades hela första dagen med ett tydligt budskap att det finns en vilja och möjlighet att komma till rätta med alla dessa utmaningar. Mårten Lilja från Riksbyggen sa att deras medlemmar som är fjärrvärmekunder vill samarbeta med vår bransch. Och i den gemensamma diskussion vi hade som avslutning var de flesta var överens om att arbete för ökat kundförtroendet är rätt väg att gå. Det fanns en enighet kring att det är prisförändringarna kunderna reagerar på, inte prisnivån, och att de flesta trodde att ett system för prisändringsprövning skulle förbättra för fjärrvärmebranschen.

Diskussionerna om prisändringsprövning kändes väldigt givande. Något som slog mig flera gånger under årsmötets två dagar är vilken otrolig styrka vi har, som kan diskutera alla de här mer eller mindre känsliga ämnena med varandra.